Creator:
Contributor:
Kaczor, Monika - red. nauk. ; Kładoczny, Piotr - red. nauk.
Title:
Group publication title:
Subject and Keywords:
miód ; miody lubuskie ; Ziemia Lubuska ; lingwokulturologia ; honey ; honeys of Ziemia Lubuska ; linguoculturology
Abstract_pl:
Miód pszczeli, określany też metaforyczno?symbolicznymi mianami "płynne złoto" i "złoty cud Natury", towarzyszy człowiekowi od zarania jego dziejów. Ten naturalny biopreparat wpisał się także w historię Ziemi Lubuskiej i uchodzi dziś za jej produkt regionalny. ; Przedmiotem, a tym samym celem niniejszego szkicu są lingwokulturologiczne refleksje o właściwościach, specyfice różnych gatunków/odmian/rodzajów lubuskich miodów (np.: lubiszyńskiego miodu rzepakowego, miodu wielokwiatowego z Doliny Noteci, lipowego miodu magdaleńskiego, miodu akacjowego z Puszczy Rzepińskiej, lubuskiego miodu pitnego), pozyskujących je pszczelarzach oraz prowadzonych przez nich pasiekach, lubuskich pożytkach, a także o wszechstronnie ujętej/pojętej lubuskiej kulturze pszczelarskiej. ; Podstawę rozważań stanowią językowe świadectwa wyekscerpowane z lokalnych i ogólnopolskich przewodników kulinarnych, jak również wieloletnie wnikliwe studia autorki szkicu - miłośniczki i koneserki rodzimych miodów.
Abstract:
Honey, metaphorically-symbolically also called "liquid gold" and "Nature`s golden miracle", has been a human`s companion from the dawn of time. This natural biopreparation is firmy inscribed in the history of Ziemia Lubuska and is crrently perceived as its regional product. ; The article presents linguistic-culturological reflections on properties and specificity of various types of various types of haneys of Ziemia Lubuska (e. g. Lubiszyn canola honey, Noteć river valley multi-flower honey, Magdalenian linden honey, Rzepin Primeval Forest acacia honey, regional mead), beekeepers and their apiaries, secretions and broadly defined apiarian culture in the region of Ziemia Lubuska. ; The basis of the reflections are linguistic testimonies excerpted from local and national culinary guides as well as deep multiannual research of the author - a native honeys entusiast and connoisser.
Description:
seria: Prace Aksjologiczne: język, literatura, kultura, t. 3 ; Świat opiera się na wartościach. Aksjologizowanie jest zjawiskiem powszechnym i codziennym, które spotykamy w większości sfer naszego funkcjonowania. Ludzie organizują w ten sposób przestrzeń, budują na ich podstawie relacje z innymi i oceniają wszelakie działania oraz wytwory tych działań. ; W kolejnym tomie "Prac Aksjologicznych" zagadnienia poświęcone aksjologii dotyczą kilku obszarów. W pierwszej części artykuły mają charakter ogólny i przekazują wyniki badań prowadzonych w zakresie filozofii i odniesień kulturowych. Druga część prezentowanego tomu osadza się na wartościach eksponowanych w języku i przekazach tekstowych. ; Trzecia część niniejszego tomu została poświęcona literackim ujęciom wartości. Dwie końcowe części zawierają nowe elementy w "Pracach Aksjologicznych". Pierwszy dotyczy debiutów naukowych studentów polonistyki zielonogórskiej. Z kolei w części poświęconej małym formom pisarskim zostały przedstawione studenckie prace etapowe oraz najciekawsze rozprawy uczestników Olimpiady Literatury i Języka Polskiego z 2021 roku (z "Wprowadzenia do tomu").
Publisher:
Zielona Góra: Oficyna Wydawnicza Uniwersytetu Zielonogórskiego
Date:
Resource Type:
Format:
DOI:
Pages:
Source:
Prace Aksjologiczne: język, literatura, kultura, t. 3